Η Βιταμίνη C Μπορεί Να Βελτιώσει Την Κυκλοφορία Του Αίματος Των Καπνιστών

Μια δόση βιταμίνης C μπορεί να δώσει μια γρήγορη ώθηση στην κατώτερη από το μέσο όρο κυκλοφορία του αίματος που παρατηρείται σε υγιείς νεαρούς καπνιστές, σύμφωνα με μια μελέτη.

Η μελέτη 25 υγιή ανδρών διαπίστωσε ότι παρόλο που οι καπνιστές είχαν αρχικά φτωχότερα αποτελέσματα σε μια δοκιμή ροής αίματος στην καρδιά που άλλαξε αφού πήραν μια μεγάλη δόση – 2 γραμμάρια – βιταμίνης C.

Λίγο μετά τη λήψη της βιταμίνης, οι 13 καπνιστές εμφάνισαν κυκλοφορία αίματος στο ίδιο επίπεδο με εκείνη των δώδεκα μη καπνιστών, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν σε ένα ηγετικό περιοδικό καρδιών.

Ωστόσο, μήπως οι καπνιστές πιστεύουν ότι μπορούν να αναιρέσουν την καρδιακή βλάβη προωθώντας ένα τσιγάρο με ένα χάπι βιταμίνης C μαζί με βοηθήματα που στοχεύουν στο αδυνάτισμα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματά τους υπογραμμίζουν τους κινδύνους του καπνίσματος.

Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, μια ουσία που βοηθά στη διαύγαση του σώματος κυττάρων που καταστρέφουν τα μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Εξαιτίας αυτού, πιστεύεται ότι η βιταμίνη μπορεί να αντιμετωπίσει το «οξειδωτικό στρες» που το κάπνισμα τοποθετεί στην επένδυση των αιμοφόρων αγγείων – ένας μηχανισμός με τον οποίο το κάπνισμα οδηγεί σε αρτηριακή νόσο.

Η νέα μελέτη εξέτασε την επίδραση της από του στόματος βιταμίνης C στην απογραφή της ταχύτητας της στεφανιαίας ροής (CFVR), ένα μέτρο για το πόσο καλά η ροή του αίματος επιταχύνει για να βοηθήσει την καρδιά όταν είναι υπό υψηλές απαιτήσεις. Παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι οι καπνιστές εμφανίζουν φτωχότερη διαστολή του αιμοφόρου αγγείου σε απόκριση της ροής του αίματος και έχουν μειωμένο CFVR.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μη επεμβατική τεχνική υπερήχων για τη μέτρηση του CFVR σε καπνιστές και μη καπνιστές πριν και μετά τη λήψη βιταμίνης C.

Διαπίστωσαν ότι πριν πάρουν τη βιταμίνη, οι καπνιστές είχαν χαμηλότερο CFVR από ό, τι οι μη καπνιστές. Δύο και τέσσερις ώρες μετά τη δόση της βιταμίνης C, ωστόσο, ο μέσος όρος CFVR των καπνιστών “αποκαταστάθηκε” σε ένα πιο φυσιολογικό επίπεδο.

Αν και οι άνδρες στη μελέτη έλαβαν μεγάλη δόση βιταμίνης C, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι είναι πιθανώς άχρηστο να παίρνουν δόσεις πέραν των 200 χιλιοστογράμμων, επειδή το σώμα θα εκκρίνει την περίσσεια.

Επιπλέον, δεν είναι σαφές ότι η φόρτωση με βιταμίνη C μπορεί να ωφελήσει τους καπνιστές. Μερικές δοκιμές έχουν διαπιστώσει ότι η λήψη συμπληρωμάτων C δεν βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων των καπνιστών, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι δοκιμές μεγάλης κλίμακας πρέπει να εξετάσουν εάν τα καθημερινά συμπληρώματα βιταμίνης C μειώνουν τον κίνδυνο μακροχρόνιας εμφάνισης της καπνιστικής στεφανιαίας νόσου.

Σχολιάστε