Βιταμίνη Β1 Ή Αλλιώς Θειαμίνη – Γνωρίστε Την Σήμερα Κιόλας

Γνωστή ως βιταμίνη Β1, η θειαμίνη ήταν η πρώτη Β-βιταμίνη που ανακαλύφθηκε. Ως αναπόσπαστο μέρος του Β-συμπλόκου φάσματος βιταμινών, η θειαμίνη εμπλέκεται κυρίως στον ενεργειακό μεταβολισμό – μετατρέποντας τα τρόφιμα σε μια χρήσιμη πηγή ενέργειας για το σώμα, γνωστή ως ATP (τριφωσφορική αδενοσίνη).

Όλες οι Β-βιταμίνες δουλεύουν μαζί για να παράγουν ΑΤΡ και κάθε διαφορετική βιταμίνη εμπλέκεται επίσης σε πιο συγκεκριμένες πλευρές του ανθρώπινου σώματος. Η θειαμίνη βοηθάει στην υποστήριξη υγιή νεύρα και μια υγιή καρδιά, εμπλέκεται στην επηρεάζοντας θετικά τη διάθεση και θεωρείται επίσης χρήσιμη για την καταπραϋντική καούρα και βοηθάει μαζί με συμπληρώματα όπως το Eco Slim στο αδυνάτισμα.

Πώς Λειτουργεί Η Θειαμίνη;

Εκτός του ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών, η θειαμίνη είναι επίσης απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Η ανθρώπινη καρδιά αντλεί αίμα μέσα και έξω από τους θαλάμους της πολλές φορές την ημέρα, τροφοδοτώντας το αίμα μέσω των αγγείων στα διάφορα μέρη του ανθρώπινου σώματος – είναι το σκληρότερο όργανο που λειτουργεί στο ανθρώπινο σώμα.

Η τακτική καθημερινή πρόσληψη Θιαμίνης είναι απαραίτητη για τους ανθρώπους που πάσχουν από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια (CHF), επειδή έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την “άντληση δύναμης” της καρδιάς. Η θειαμίνη έχει βρεθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε εκείνους τους ανθρώπους με CHF.

Η μακροχρόνια χρήση των διουρητικών φαρμάκων, τα οποία συχνά χορηγούνται σε ασθενείς με CHF, καταστρέφουν την αποθήκευση του θειαμίνη στο σώμα. Μία μελέτη των ασθενών με CHF σε διουρητικά έδειξε ότι η λήψη τουλάχιστον 200 mg. της θειαμίνη κάθε ημέρα για 6 εβδομάδες βελτίωσε την άντληση της καρδιάς κατά 22%.

Όχι μόνο η θειαμίνη  in βοηθά στην υποστήριξη μιας υγιούς καρδιάς που εργάζεται, αλλά βοηθά επίσης στην προώθηση της υγιούς λειτουργίας των νεύρων σε όλο το σώμα. Παρόλο που υπάρχουν πολλές ασθένειες που επηρεάζουν την υγεία των νεύρων, οι διαβητικοί υποφέρουν ιδιαίτερα από βλάβη των νεύρων, αν η ασθένεια είναι ανεξέλεγκτη, με αποτέλεσμα τη μούδιασμα των άκρων, που συνήθως ανιχνεύεται πρώτα ως μυρμήγκιασμα στα χέρια ή / και τα πόδια.

Η θειαμίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει τη γενική υγεία των νεύρων, ελαχιστοποιώντας τελικά τη μούδιασμα και το τσούξιμο και βοηθώντας στην προστασία από αυτή την κατάσταση.

Συχνά Συνιστάται Από Επαγγελματίες Υγείας Για Διαταραχές Της Διάθεσης

H πρόσληψη θειαμίνη για την ενίσχυση της διάθεσης είναι πολύτιμη, ακόμη και όταν η βιταμίνη δεν είναι ανεπαρκής στο σώμα. Μια μελέτη από μια ομάδα γυναικών που δεν είχαν ανεπάρκεια στο θειαμίνη ανέφερε βελτιωμένη διάθεση, ενέργεια και εγρήγορση μετά από μόλις δύο μήνες λήψης 50 mg. της Θειαμίνης την ημέρα.

Και μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η λήψη 10 mg. της θειαμίνης κάθε μέρα για 3 μήνες βελτίωσε τα επίπεδα ενέργειας στους ηλικιωμένους, μαζί με μειωμένη αρτηριακή πίεση, υγιή απώλεια βάρους και βελτιωμένη ποιότητα ύπνου. Πρόσφατες αναφορές υποστηρίζουν ότι η Thiamin μπορεί να είναι χρήσιμη στη θεραπεία της απώλειας μνήμης που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αν και αυτό δεν έχει ακόμη αποδειχθεί πλήρως.

Όπως όλα τα Β-σύμπλοκα βιταμινών, το σώμα απαιτεί σταθερή δόση Thiamin κάθε μέρα για να λειτουργεί σε βέλτιστα επίπεδα επειδή είναι υδατοδιαλυτό. Η ανεπάρκεια μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στη διάθεση, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης ευερεθιστικότητας και της κατάθλιψης, καθώς επίσης και στην αύξηση της μυϊκής κόπωσης.

Η σοβαρή ανεπάρκεια οδηγεί σε μια κατάσταση γνωστή ως beriberi, με αποτέλεσμα νευρική βλάβη, μυϊκή απώλεια, απώλεια νοητικών ικανοτήτων, παράλυση και τελικά θάνατο. Δεδομένου ότι η Θιαμίνη είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, κάθε περίσσεια που λαμβάνεται και δεν χρησιμοποιείται από το σώμα, απλώς θα εκκρίνεται στα ούρα, επομένως η τοξικότητα δεν αποτελεί ανησυχία.

Η θειαμίνη προστίθεται συνήθως στα αλεσμένα τρόφιμα που διατίθενται στο εμπόριο (ως “εμπλουτισμός”) για την πρόληψη ανεπάρκειας. Η θειαμίνη βρίσκεται ειδικά στα εμπλουτισμένα προϊόντα σιτηρών, τα ξηρά φασόλια, τα καρύδια και τους σπόρους, το άπαχο χοιρινό και τους ολικούς κόκκους. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η κατανάλωση διουρητικών, όπως ο καφές, το τσάι ή η σόδα, μπορεί να εξαντλήσει τα επίπεδα Θειαμίνης, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να πίνετε αυτά με μετριοπάθεια ή φροντίστε να πάρετε επιπλέον θειαμίνη .

Σχολιάστε