Η ισομετρική έννοια αποτελεί μέρος του λεξιλογίου της υγειονομικής περίθαλψης εδώ και δεκαετίες. Η πιο κοινή εφαρμογή του όρου, μέχρι τώρα, έχει σχέση με τη σωματική άσκηση.
Λαμβάνοντας από την ελληνική ρίζα λέξη Iso, που σημαίνει ίση, ο γνωστός όρος Ισομετρικές ασκήσεις περιλαμβάνει την εφαρμογή ίσου βάρους για την επίτευξη των στόχων δύναμης.
Πολύ πρόσφατα, οι ερευνητές της υγείας έχουν ανακαλύψει μια άλλη καινοτόμο εφαρμογή της ισομετρικής έννοιας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης: τη διατροφή. Αυτοί οι ερευνητές έχουν εντοπίσει ότι μια ισομετρική προσέγγιση στη διατροφή – δηλαδή η «ισομετρική δίαιτα» – μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της υγείας.
Το Isometric Diet, το οποίο παρέχει τη φιλοσοφική βάση για τη Ζώνη Ζώνης, έχει αποκτήσει γρήγορα σεβασμό από την κοινότητα για την υγεία και τη διατροφή, επειδή εφαρμόζει αυτόν τον σαφή φακό «ισορροπίας» στον μάλλον συγκεχυμένο, συχνά παραπλανητικό κόσμο της δίαιτας. Δημιουργήθηκε από τον Dan Duchaine στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και εξελίχθηκε από ερευνητές όπως ο Δρ Barry Sears (ιδρυτής της Zone Diet ™), η ισομετρική διατροφή είναι ένα σχήμα διατροφής που απαιτεί μια ισορροπημένη αναλογία πρωτεϊνών, χαμηλών γλυκαιμικών υδατανθράκων και απαραίτητα λιπαρά οξέα.
Ο ισορροπημένος λόγος είναι το αποτέλεσμα μιας γενικής συνειδητοποίησης ότι το ανθρώπινο σώμα δεν επιθυμεί απαραίτητα, ή απαιτεί, κάθε είδους μικροθρεπτικά συστατικά σε όλες τις καταστάσεις. Ενώ οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη παρέχουν τις βασικές δομικές μονάδες της ανθρώπινης ζωής, δεν είναι όλες οι πηγές του καθενός βέλτιστες σε όλες τις καταστάσεις.
Ως εκ τούτου, η ισομετρική δίαιτα υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση όσον αφορά το φαγητό και ενσωματώνει τόσο τις μακροθρεπτικές όσο και τις μικροθρεπτικές πηγές ενέργειας. Αυτό υπερβαίνει την απλή εξισορρόπηση των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών. Αντ ‘αυτού, επιτυγχάνεται μια βέλτιστη ισορροπία σε ένα βαθύτερο επίπεδο που οδηγεί σε βέλτιστη λειτουργία του σώματος, ομαλοποιημένα επίπεδα γλυκόζης αίματος, ελεγχόμενο μεταβολισμό και υγιή κορεσμό της πείνας.
Αυτή η βέλτιστη ισορροπία, και ιδιαίτερα το θέμα της υγιεινής πείνας, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ορισμένες «διατροφικές μανίες», οι οποίες επιδιώκουν την τεχνητή καταστολή της πείνας. Αυτή η δυνητικά επικίνδυνη καταστολή συχνά αναγκάζει τους τρώγοντες να βιώσουν ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, την απώλεια οστικής πυκνότητας και άλλες δυσμενείς συνέπειες του υποσιτισμού.
Η Ισομετρική Δίαιτα Βασίζεται Σε Πέντε Ολοκληρωμένες Αρχές:
Ισορροπία πρωτεϊνικής ποικιλίας ακόρεστα λίπη χαμηλού γλυκαιμικού υδατάνθρακα και συνειδητοποίηση της προτεραιότητας των τροφίμων.
Αρχή 1: Ισορροπία. Η ισομετρική διατροφή αναγνωρίζει το γεγονός ότι το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί άριστα όταν τροφοδοτείται από ισορροπημένο λόγο μικροθρεπτικών συστατικών πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών. [I] Η βέλτιστη αναλογία αυτών των τριών είναι 1: 1: 1 ή ο ίδιος αριθμός θερμίδων από πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη.
Αρχή 2: Ποικιλότητα πρωτεϊνών. Το ανθρώπινο σώμα αντιδρά διαφορετικά σε διαφορετικές πηγές πρωτεΐνης. [Ii] Για παράδειγμα, ένα γεύμα μετά την άσκηση που αποτελείται από βαθείας αφομοίωσης πρωτεΐνη ορού γάλακτος θα έχει πιο ευεργετικό αντίκτυπο στην υγεία από μία πρόσληψη καζεϊνικού ή πρωτεΐνης σόγιας. Έτσι, η ισομετρική δίαιτα προωθεί ένα μίγμα πρόσληψης πρωτεϊνών για να αναζητήσει ισορροπία αμινοξέων και να επιλέξει τον πλέον κατάλληλο ρυθμό αφομοίωσης για βέλτιστη υγεία.
Αρχή τρίτη: Ακορεσμένα λιπαρά και MCT. Η ισομετρική διατροφή αναγνωρίζει ότι το ανθρώπινο σώμα επεξεργάζεται κορεσμένα λίπη διαφορετικά από τα μονο- και πολυακόρεστα λίπη. [Iii] Επιπλέον, η δίαιτα εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι υπάρχουν λίγα λίπη, τα οποία ονομάζονται τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας ή “MCTs”, τα οποία είναι μικρότερες αλυσίδες των 8 -10 λιπαρά οξέα. Αυτές οι αλυσίδες MCT είναι πιο σύντομες, απορροφούν γρήγορα και χωνεύονται πολύ εύκολα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα πιο αποτελεσματικό πεπτικό σύστημα και καλύτερα αποτελέσματα με λιγότερες προσπάθειες. [Iv]
Αρχή Τέταρτη: Χαμηλής γλυκόζης υδατάνθρακες. Οι υγιείς τρώγοντες υιοθετούν γρήγορα την προώθηση των υδατανθράκων από την ισομετρική διατροφή που δεν προκαλούν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Οι Dieters μπορούν συνεπώς να χρησιμοποιήσουν τον «γλυκαιμικό δείκτη» (GI) ως έξυπνο τρόπο για να μετρήσουν την ανταπόκριση ινσουλίνης στο συγκεκριμένο τρόφιμο και να παρακολουθήσουν την πρόσληψη «καλών» υδατανθράκων.
Πρώτη αρχή: Η συνειδητοποίηση της προτεραιότητας των τροφίμων. Η ισομετρική διατροφή γνωρίζει ότι υπάρχουν φυσικώς απαντώμενα μικροθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε τρόφιμα τα οποία συμπληρώνουν, συνήθως, δεν μπορούν να εργαστούν. Ως εκ τούτου, η ισομετρική διατροφή δεν προτείνει ένα σχήμα διατροφής που αντικαθιστά τακτικά τα τρόφιμα με συμπληρώματα.
Επιστημονικά Αποτελέσματα
Αντίθετα, μια πιο ελεγχόμενη διατροφή που είναι εμπλουτισμένη με επιστημονικά σχεδιασμένα συμπληρώματα είναι πιο αποτελεσματική. [Vi] Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε έναν κόσμο με πολύ γρήγορους ρυθμούς, όπου η κατανάλωση ενός πλήρους γεύματος μπορεί να είναι μια μεγάλη πρόκληση.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ισομετρική διατροφή εγκρίνει την υποστηρικτική αξία των συμπληρωμάτων – υπό τον όρο ότι αυτά τα συμπληρώματα δημιουργούνται υπό το πρίσμα των παραπάνω τεσσάρων αρχών.