Οι βιταμίνες αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής για την υγεία. Σε αντίθεση με τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λίπη, οι βιταμίνες δεν παρέχουν άμεσα δομικά στοιχεία ή ενέργεια για το σώμα σας και λειτουργούν ως βοηθοί στο σώμα σας για τη δημιουργία και την καταστροφή των δομικών στοιχείων και την αποθήκευση και απελευθέρωση ενέργειας.
Οι βιταμίνες διατίθενται σε δύο βασικούς τύπους: υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές.
Εάν η διατροφή σας ακολουθεί γενικά την Πυραμίδα του Οδηγού Τροφίμων του USDA, θα λάβετε τις συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις βιταμινών (το ποσό που οι άνθρωποι γενικά χρειάζονται). Αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές μπορεί να μην μας βγάζουν τις βιταμίνες που χρειαζόμαστε.
- Ζωή καθημερινά: Με τη βιασύνη της καθημερινής ζωής, μπορεί να είναι δύσκολο να τρώτε μια σταθερά ισορροπημένη διατροφή. Μερικές φορές παραλείπουμε τα γεύματα ή τα αγοράζουμε από πηγές (όπως εστιατόρια γρήγορου φαγητού) όπου δεν έχουμε εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τη θρεπτική αξία.
- Εγκυμοσύνη: Εάν είστε έγκυος (ή θηλάζετε), μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε σημαντικά την πρόσληψη βιταμινών. Το φολικό οξύ είναι ζωτικής σημασίας για τον εγκέφαλο και την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, αλλά ταυτόχρονα μια περίσσεια άλλων βιταμινών (συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α) μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό του εμβρύου.
- Ηλικία: Οι ηλικιωμένοι συχνά έχουν δυσκολίες στην κατανάλωση ή στην πέψη ορισμένων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορούν να προσφέρουν βιταμίνες
- Δίαιτες: Η ύπαρξη δίαιτας με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες ή δίαιτες που περιορίζουν ορισμένα είδη τροφίμων μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την απόκτηση αρκετών βιταμινών όλων των ειδών.
Έτσι, για πολλούς από εμάς, τα συμπληρώματα βιταμινών θα είναι χρήσιμα για να πάρει και να παραμείνει υγιής. Αλλά όπως και οτιδήποτε άλλο κάνουμε για την υγεία μας, είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζουμε τους κινδύνους ως τα οφέλη.
- Η παγίδα “Πάρα πολύ από ένα καλό πράγμα”: Οι βιταμίνες στις σωστές δόσεις είναι καλές για σας. Αλλά πολλές βιταμίνες είναι τοξικές σε μεγάλες ποσότητες, οπότε η λήψη περισσότερων από αρκετών μπορεί να είναι κακή ιδέα. Η υπερβολική βιταμίνη Α μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, έμετο και απολέπιση του δέρματος και μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βλάβη των οστών, του εγκεφάλου και των νεύρων. Μπορεί επίσης να είναι πολύ επικίνδυνο για ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο. Η βιταμίνη Ε μπορεί να προκαλέσει αύξηση της LDL («κακής») χοληστερόλης και, όπως όλες οι λιποδιαλυτές βιταμίνες, αποθηκεύεται στο ήπαρ, οπότε αν πάρετε λίγο επιπλέον κάθε μέρα, ο αντίκτυπος μπορεί να εμφανιστεί με την πάροδο του χρόνου. Ακόμη και η βιταμίνη D, η βιταμίνη που σχηματίζει οστούν, μπορεί στην πραγματικότητα να ενθαρρύνει την απώλεια οστικής μάζας αν ληφθεί υπερβολικά
- Οι βιταμίνες δεν είναι τρόφιμα: Οι βιταμίνες ονομάζονται μερικές φορές «μικροθρεπτικά συστατικά». Οι μικρές δόσεις μπορούν να μας κρατήσουν υγιείς. Ωστόσο, δεν υποκαθιστούν το φαγητό που χρειάζεται το σώμα σας για να κάνει ενέργεια και να ξανακτίσει τους κατεστραμμένους ιστούς. Οι δίαιτες που περιορίζουν σοβαρά ή εξαλείφουν τις πρωτεΐνες, τα λίπη ή τους υδατάνθρακες μπορούν να βλάψουν τη λειτουργία τους και οι βιταμίνες δεν μπορούν να αντισταθμίσουν αυτό.
- Τα έμβρυα και τα παιδιά δεν είναι ενήλικες: Τα παιδιά έχουν ειδικές βιταμίνες για ένα λόγο – τα σώματά τους χρειάζονται διαφορετικά πράγματα από ό, τι οι ενήλικες. Αντιμετωπίστε τα συμπληρώματα των παιδιών όπως κάθε άλλο φάρμακο. Μπορούν να δοκιμάσουν σαν καραμέλα, αλλά αφήνοντας το παιδί σας να πάρει περισσότερο από τη συνιστώμενη δόση μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες. Για να διατηρήσετε σταθερά και σωστά ένα έμβρυο, μια συζήτηση σχετικά με τα βιταμίνες θα πρέπει να αποτελεί μέρος της κανονικής σας προγεννητικής φροντίδας.