Πώς Μπορεί Το Νιτρικό Οξείδιο Να Επηρεάσει Θετικά Την Υγεία Σας;

Χυμός παντζάρι

Το νιτρικό οξείδιο, ένα αέριο που απαντάται φυσιολογικά στο σώμα, μπορεί να κάνει περισσότερα από οποιοδήποτε συνταγογραφούμενο φάρμακο για να αποτρέψει την καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το νιτρικό οξείδιο είναι απαραίτητο για την υγιή κυκλοφορία. Βοηθάει τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, την πρόληψη των θρόμβων αίματος και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Βοηθά επίσης στην αναστολή της συσσώρευσης επικίνδυνων αρτηριακών πλακών.

Πως δουλεύει:

Το οξείδιο του αζώτου βοηθά στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου με τους εξής τρόπους.

  1. Επέκταση των αιμοφόρων αγγείων: Το οξείδιο του αζώτου προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία τον λείο μυϊκό ιστό από επιβλαβή στένωση. Αυτό επιτρέπει την ευελιξία που απαιτείται για το κυκλοφορία του αίματος με λιγότερη πίεση.
  2. Έλεγχος της λειτουργίας των αιμοπεταλίων: Ένα αποτελεσματικό αγγειακό δίκτυο που ενισχύεται από το νιτρικό οξείδιο ρίχνει τα αιμοπετάλια και αναστέλλει τους επικίνδυνους θρόμβους.
  3. Μείωση της αρτηριακής πλάκας κατά 50%: Το οξείδιο του αζώτου είναι ένα αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό που αναστέλλει τη διέλευση των μονοκυττάρων, ενός τύπου ανοσοκυττάρων, στον τοίχο της αρτηρίας. Αυτό μειώνει την υποκείμενη φλεγμονή που προάγει την πλάκα.
  4. Μείωση της ολικής χοληστερόλης κατά 10% έως 20%: Το οξείδιο του αζώτου μειώνει τη χοληστερόλη μέσω της προστατευτικής αντιοξειδωτικής του δράσης.

Προκαταρκτική έρευνα υποδηλώνει ότι η διέγερση της παραγωγής νιτρικού οξειδίου σε άτομα που έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, καθιστά δυνατή τη μείωση των συνταγογραφημένων δόσεων φαρμάκων στατίνης κατά τουλάχιστον 50%.

Δείτε πώς μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου με ειδικά συμπληρώματα διατροφής!

Δυστυχώς, ξεκινώντας από την πρώιμη ενηλικίωση, τα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου σταδιακά μειώνονται, συνήθως λόγω βλάβης των ενδοθηλιακών κυττάρων που προκαλείται από παράγοντες όπως η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ο καθιστικός τρόπος ζωής.

Η καθημερινή πρόσληψη συγκεκριμένων συμπληρωμάτων διατροφής που αυξάνουν την παραγωγή του μονοξειδίου του αζώτου στα αιμοφόρα αγγεία είναι επωφελής.

L-ΑΡΓΙΝΙΝΗ: Ένα αμινοξύ που απαντάται σε κρέατα, σπόρους και ψάρια περνά μέσα από το έντερο στο αίμα. Από το αίμα εισέρχεται στα ενδοθηλιακά κύτταρα (αυτά είναι το στρώμα κυττάρων που φέρουν το εσωτερικό του αίματος και τα λεμφικά αγγεία της καρδιάς) όπου χρησιμοποιείται για να παράγει νιτρικό οξείδιο. Μια μελέτη κλινικής Mayo διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν L-αργινίνη είχαν σημαντική βελτίωση στην ενδοθηλιακή λειτουργία και τη ροή αίματος σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν placebos. Είναι δύσκολο να αποκτήσετε αρκετή L-αργινίνη από τα τρόφιμα, έτσι συνιστώνται συμπληρώματα αμινοξέων για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη ημερήσια πρόσληψη.

Δόση: 2.000 mg. έως 3.000 mg. που λαμβάνεται δύο φορές ημερησίως “για συνολικά 4.000 έως 6.000 mg.

Βιταμίνη Ε: Η βιταμίνη Ε μειώνει την προσβολή των ελεύθερων ριζών που καταστρέφουν τα κύτταρα στην ενδοθηλιακή επένδυση που μπορεί να προάγει υψηλότερα επίπεδα νιτρικού οξειδίου. Η ποσότητα της βιταμίνης Ε πρέπει να είναι τουλάχιστον 400 διεθνείς μονάδες (IU), μια αποτελεσματική ημερήσια δόση.

Βιταμίνη C: Όπως η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη C μειώνει την οξείδωση στα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να διεγείρει την αύξηση του μονοξειδίου του αζώτου. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C εμφανίζουν μείωση της αρτηριακής πλάκας, η οποία σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα νιτρικού οξειδίου. Μπορείτε να πάρετε τη βιταμίνη C από τα τρόφιμα, αλλά συνιστώνται συμπληρώματα για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη ημερήσια πρόσληψη.

Δόση: Ελάχιστο 500 mg. καθημερινά.

Πολλαπλές βιταμίνες: Ένα πλήρες φάσμα πολλαπλών βιταμινών-ορυκτών τύπων που παρέχει τις καρδιακά υγιείς Β-σύμπλεγμα βιταμινών (Β-1, Β-2, Νιασίνη, Φολάτη, Β-6, Β-12 και Παντοθενικό Οξύ) την υγεία μειώνοντας τα επικίνδυνα επίπεδα ομοκυστεΐνης.

Η σημασία της διατροφής και της άσκησης!

Εκτός από τη λήψη των συνιστώμενων συμπληρωμάτων διατροφής, είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, προσέχοντας τι τρώτε και διατηρώντας σωματικά ενεργό.

  • Κάνετε αερόβια άσκηση για τουλάχιστον 20 λεπτά, τρεις ημέρες την εβδομάδα. Διεγείρει τα ενδοθηλιακά κύτταρα να παράγουν συνεχώς το μονοξείδιο του αζώτου, ακόμη και στις ημέρες που δεν ασκείστε.
  • Ελαχιστοποιήστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Το κορεσμένο λίπος, το οποίο απαντάται σε ζωικά προϊόντα όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το βούτυρο και το πλήρες γάλα, συμβάλλει στη συσσώρευση αρτηριακής πλάκας και μειώνει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου.
  • Αύξηση της πρόσληψης ελαιολάδου, ιχθύων και λιναρόσπορου. Τα ευεργετικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε αυτά τα τρόφιμα βοηθούν στην προστασία του ενδοθηλίου αυξάνοντας τα επίπεδα της ευεργετικής χοληστερόλης HDL και μειώνοντας την επιβλαβή μορφή LDL.
  • Τρώτε περισσότερες ίνες ημερησίως. Οι διαιτητικές ίνες σε κόκκους, φρούτα και λαχανικά μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη LDL και αυξάνουν την HDL, βοηθώντας στην προστασία των ενδοθηλιακών κυττάρων. Πολλά από τα τρόφιμα που περιέχουν ίνες είναι επίσης πλούσια σε προστατευτικά, καρδιακά υγιή αντιοξειδωτικά, τα οποία αναστέλλουν τη βλάβη των κυττάρων που μειώνει το οξείδιο του αζώτου.

Τρώτε τουλάχιστον 25 γραμμάρια ινών καθημερινά και πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερού οκτώ ημερών για να βεβαιωθείτε ότι η ίνα κινείται αποτελεσματικά μέσω του συστήματός σας.

Σχολιάστε