Δίαιτες Αποτοξίνωσης (Detox) – Μπορούν Να Βοηθήσουν Τελικά;

Τα αστέρια του Χόλιγουντ και του Μπόλιγουντ έχουν διαδοθεί πολύ καιρό στην “διατροφή τους” και έχουν αναφέρει υπέροχα αποτελέσματα από αυτά. Σήμερα, οι άνθρωποι γύρω μας μιλάνε για αυτές τις δίαιτες. Το διαδίκτυο έχει πλημμυρίσει με άρθρα σχετικά με το πώς “Detox δίαιτες” εργασία από την απώλεια βάρους για να ξεπλύνετε τις τοξίνες του σώματος για τη βελτίωση των επιπέδων ενέργειας σας.

Αλλά περίμενε; Είναι αυτό ακριβώς μια άλλη από τις διατροφικές μανίας ή είναι μια δίαιτα που κάνει πραγματικά αυτό που ισχυρίζεται ότι κάνει.

Ας Αρχίσουμε Λοιπόν Με Τι Ισχυρίζονται Ότι Κάνουν Οι “Detox Diets”

Ισχυρίζονται ότι ξεπλένουν τις “τοξίνες” του συστήματός σας. Αυτές οι δίαιτες λαμβάνουν διάφορες μορφές. Περιλαμβάνουν την κατανάλωση ορισμένων τροφών, ειδικών χυμών, κατανάλωσης τσαγιού αποτοξίνωσης και άλλων υγρών και πολλοί πολλαπλασιάζουν μόνο τη νηστεία. Ο καθαρισμός του παχέος εντέρου είναι επίσης ένα μέρος της «δίαιτας απεξάρτησης» για να αδειάσει τα έντερα. Οι τοξίνες σύμφωνα με τον ορισμό της Merriam-Webster δηλώνουν:

“Μια τοξίνη είναι μια δηλητηριώδης ουσία που είναι ένα συγκεκριμένο προϊόν των μεταβολικών δραστηριοτήτων ενός ζωντανού οργανισμού και συνήθως είναι πολύ ασταθής, ιδιαίτερα τοξικό όταν εισάγεται στους ιστούς και συνήθως είναι ικανός να προκαλέσει σχηματισμό αντισωμάτων”.

Αυτό σημαίνει ότι μια τοξίνη είναι επιβλαβής ουσία και το σώμα πρέπει να εξαλειφθεί για να αποφευχθεί η βλάβη στο σώμα μας. Εάν οι τοξίνες συσσωρεύονται αντί να αποβάλλονται θα χρειαστείτε επειγόντως ιατρική παρέμβαση. Όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις – ειδικά σε υγιή άτομα δεν υπάρχει συσσώρευση τοξινών καθώς το σώμα μας έχει ενσωματωμένο σύστημα αποτοξίνωσης. Τα νεφρά, το ήπαρ, το δέρμα και ακόμη και οι πνεύμονες εργάζονται υπερωρίες για να τους εξαλείψουν από το σώμα μας.

Λοιπόν, πώς οι άνθρωποι αισθάνονται καλά καθώς ισχυρίζονται ότι μετά από μια “δίαιτα Detox”; Οι δίαιτες απεξάρτησης προωθούν τα φυσικά τρόφιμα – χωρίς επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα και αλάτι. Υποστηρίζει επίσης την πρόσληψη φρέσκων χυμών (λαχανικών και φρούτων).

Κάποιος καταλήγει να πίνει περισσότερο νερό και λιγότερο ή καθόλου καφεΐνη ή αλκοόλ. Αυτές οι αλλαγές είναι γενικά καλές για το σώμα και έτσι βοηθούν στο να αισθάνεστε καλύτερα. Και επίσης, δεδομένου ότι κάποιος έχει εξαλείψει την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, υπάρχει απώλεια βάρους σε ένα άτομο που κάνει αυτή τη δίαιτα.

Αλλά, και πάλι αυτή η απώλεια βάρους είναι προσωρινή. Αυτή η απώλεια βάρους είναι ως επί το πλείστον απώλεια νερού και αποθηκευμένη απώλεια γλυκογόνου και θα επανέλθει μόλις αρχίσει κανείς να τρώει κανονικά. Έτσι, είναι μόνο η huffing και puffing μαζί με τις καθαρές διατροφικές συνήθειες που πρόκειται να είναι μακροπρόθεσμα από την άποψη της απώλειας βάρους.

Η Γνώμη Μας

Η δραματική μείωση της πρόσληψης τροφής μέσω της νηστείας ή της εξάλειψης των ομάδων τροφίμων μπορεί να θέσει το σώμα σε πολύ στρες. Οι δίαιτες αυτές έχουν ως αποτέλεσμα ανεπάρκειες θρεπτικών ουσιών και προκαλούν πολλά προβλήματα υγείας.

Για παράδειγμα, όταν τα μακροθρεπτικά συστατικά όπως οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη λείπουν μπορεί κανείς να αισθάνεται ζάλη, ελαφρύ κεφάλι ή ναυτία. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να πέσουν και το σώμα είναι κουρασμένο. Αυτές οι δίαιτες μπορεί επίσης να προκαλέσουν ανθυγιεινή διατροφική συμπεριφορά σε νέους ενήλικες που μπορεί να επηρεάσουν τη μακροπρόθεσμη υγεία και ευεξία τους.

Έτσι, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την ανάγκη του οργανισμού για αποτοξίνωση μέσω της διατροφής, καθώς το σώμα έχει σχεδιαστεί για να αποτοξινώνει, να επισκευάζει και να αναγεννάει μόνο του.

Όργανα όπως το ήπαρ, τα νεφρά, οι πνεύμονες, το πεπτικό σύστημα καθώς και τα ένζυμα στα κύτταρα δουλεύουν προς την εξάλειψη των τοξινών από το σώμα. Μειώνοντας τα βασικά θρεπτικά συστατικά, μπορεί να παρεμποδιστεί η φυσική διαδικασία του σώματος και να βλάψει το σώμα. Εάν κάποιος ψάχνει να χάσει βάρος τότε η αποτοξίνωση δεν είναι η λύση.

Σχολιάστε